Kisokos a műholdas szélessávú internethez

7 szeptember 2020

Hogyan működik a műholdas szélessávú internet, és mit várhat tőle

Talán hallott már műholdas szélessávú internetről, de esetleg még nem tudja biztosan, hogy mi az, és hogyan működik. A műholdas szélessávú internetről rengeteg információt lehet találni, de azok sokszor elavultak vagy tévesek. Ezúton eloszlatjuk a hiedelmeket, és elkülönítjük a tényeket a fikciótól, hogy tisztában legyen a vidéki területeket kapcsolatban tartó technológia valós lényegéről.

 

Hogyan működik a műholdas szélessávú internet?

A műholdas szélessávú internet olyasmi, mint a műholdas tévézés, csak kétirányú a kapcsolat. Ön felküldi az adatokat a felettünk 35.000 kilométerre keringő műholdak ezreinek az egyikére, azok pedig visszaküldik azokat az adatokat, amelyek révén elvégezheti az internetes teendőit. A bigblu geostacionárius, vagyis a Föld forgásának megfelelő sebességgel mozgó műholdakat használ; ezek stabil pozícióból látják el a szélessávú szolgáltatását.

Az internetszolgáltatásra képes első műholdat 2003-ban helyezték üzembe, de az lassú és finoman szólva is megbízhatatlan adatkapcsolatot nyújtott. Az elmúlt 10 évben a technológia igen nagyot fejlődött, és a bigblu élen járt a műholdas szélessávú internet forradalmasításában, az egy évtizeddel ezelőtti kezdetek óta együttműködve minden nagyobb műholdas szolgáltatóval (mint a Satellite Solutions).

Itt bővebben tájékozódhat a műholdas szélessávú internet működéséről.

 

Gyakran felmerülő kérdések: Hogyan éri el a műholdas kapcsolat az otthonomat?

Az ingatlanán lévő parabolaantennával, amely egy beltéri routerhez lesz csatlakoztatva. Egy technikus fogja felszerelni. Másik lehetőségként nemrég felvettük a kínálatunkba az egyszerű rögzítőrendszeres, saját beszereléses lehetőséget; ez rugalmasabb és nyugalmasabb megoldás lehet.

 

Mire használható egy műholdas kapcsolat?

A műholdas szélessávú internet az ideális megoldás a vidéki életvitelhez, ahol kábeles szélessávú internet nem oldható meg. 33 Mbps átlagos sebességgel kitárul az online világ; videocsetelhet az ismerőseivel, kipróbálhat valamilyen új szórakozást, vagy nézheti a legújabb netflixes kedvencét.

 

Gyakran felmerülő kérdések: Hogyan nézhetem a Netflixet akadozás nélkül?

Bár a műholdas szélessávú internet alkalmas az adatfolyamok kiszolgálására (streaming), javasoljuk, hogy a Netflix vagy ahhoz hasonló streamek nézésekor csak egyetlen eszköz legyen az internetre csatlakoztatva, és 4K/HD helyett normál felbontásban nézze. A 100%-ban akadozásmentes lejátszáshoz azt is megteheti, hogy a kedvenc műsorait megtekintés előtt letölti. Top tipp: ha az éjszaka folyamán tölti le, úgy nem fog belezavarni a legfontosabb adataiba.

 

Szuper élete lehet vidéken

Bizonyára azért választotta ezt a helyet otthonául, mert gyönyörű a környezet, nyugodt a környék, vagy közel van a természethez. Nem kellene azonban megalkuvást vállalnia az online elérhetőségben sem. A műholdas szélessávú internetnek köszönhetően egyikről sem kell lemondania: jó internetkapcsolat Európa és Magyarország legelérhetetlenebb területein.

 

Gyakran felmerülő kérdések: Nincs nálunk bekötve a telefon, így is lehet internetezni?

Mivel a műholdas szélessávú internet műholdakon keresztül valósul meg, vezetékes telefonra nincs szükség. Nem feltétel, hogy legyen bekötve telefonkábel: az internetkapcsolat nem a házukba vezetett meglévő kábeleken, hanem az űrből ér el önökhöz.

 

Mi várható a közeljövőben a műholdas szélessávú internet terén?

A műholdas szélessávú technológia folyamatos fejlődésben van. Roppant büszkék vagyunk arra, hogy eleget teszünk a küldetésünknek (millióknak segíteni világszerte, hogy jobb szélessávú kapcsolat előnyeit élvezhessék). Folyamatosan igyekszünk azonban többet és még jobb szolgáltatást nyújtani. Már nagy lépéseket tettünk meg a műholdas internetet használók által tapasztalt latencia (adatátviteli holtidő) visszaszorítására: változtattunk a műholdra és a műholdról küldött adatcsomagok összeállítási módján. Miután rövidesen akár 100 Mbps sebességre is képes új műholdak kerülnek a piacra, a műholdas szélessávú internet várhatóan sokkal szokványosabbá fog válni.

 

Gyakran felmerülő kérdések: Tudok majd valamikor internetes játékokat játszani? 

Azt reméljük, hogy a műholdas szélessávú technológia fejlődése révén a közeljövőben internetes játszáshoz alkalmas kapcsolatokkal szolgálhatunk majd.

 

Ezek tehát tömören a műholdas szélessávú internet tudnivalói. Remélhetőleg sikerült tisztáznunk minden kérdéses szempontot, eloszlatnunk pár hiedelmet, valamint némi ismeretet nyújtani a saját szélessávú megoldásához. Ha a műholdas szélessávú internet kapcsán további kérdése van, a csapatunk szívesen ad bővebb tájékoztatást.