Adatoptimalizálás és más internetes adatforgalom lekérdezése

Tények, tippek, trükkök és szakértői tanácsok az adatforgalommal kapcsolatban
Széles sávú termékeink és díjszabásaink főként a havi adatforgalomban különböznek. Úgy gondoljuk, hogy ez méltányossá teszi tarifáinkat, hiszen mindenki kiválaszthatja az internethasználatának megfelelő megoldást. Így az alkalmi felhasználók, akik jellemzően csak egyetlen eszközt használnak, főként böngészéshez és levelezéshez, sokkal kedvezőbb áron juthatnak széles sávú internethez, mint például egy több eszközzel rendelkező 4 fős család vagy egy kisvállalkozás. Összegyűjtöttünk néhány fontos információt és szakértői tanácsot az adatforgalommal kapcsolatban, hogy Ön is pontosan tervezhessen előre, és a maximumot hozhassa ki a bigblu szolgáltatásaiból. Ne feledje, hogy szükség esetén akár túl is lépheti az adatforgalmi keretét. Ezt kiegészítő adatforgalmi csomag (Data Booster) vásárlásával, illetve adott esetben, ha a jövőben rendszeresen nagyobb adatforgalomra lesz szüksége, tarifacsomag-váltással teheti meg.

A bigblu széles sávú internetszolgáltatás jellemző felhasználási módjai
Az alábbi táblázat a bigblu széles sávú internetszolgáltatás néhány tipikus felhasználási módját sorolja fel, az egyes felhasználási módozatok körülbelüli adatforgalmával együtt. Ez csak irányadó érték, mivel a pontos adatmennyiség az operációs rendszertől, a böngészőtől és a letöltésektől is függ.

TevékenységFelhasznált adatmennyiségSzint
Email200 e-mail = 70 MB (a mellékletektől függően)Alacsony
VoIP/Skypehanghívás = 0,73 MB/perc
Videohívás = 2,12 MB/perc
Alacsony
Webböngészés20 óra = 1,5 GBAlacsony
iTunes-zeneletöltés120 MB/óraKözepes
Alacsony felbontású film letöltése0,75 GB/filmKözepes
Nagy felbontású film letöltése3,5–4,5 GB/filmNagyon magas
Spotify7,25 óra = 1 GBKözepes
TV-műsor visszanézéseStandard 1 óra = 0,75 GB
HD 1 óra = 2,75 GB
Magas
SzoftverfrissítésekAkár 5 GBMagas
YouTube/Netflix/Online videó30 perc = 0,2 GBNagyon magas
iCloud/Dropbox-biztonsági mentésTárolt adatmennyiségtől függNagyon magas
HD-videó1 óra = 2 GBNagyon magas

Szakértői tippek
Számos tarifánk ingyenes vagy kiegészítőként megvásárolható korlátlan éjszakai adatforgalmat tartalmaz. Ez kiváló lehetőség olyan nagy adatforgalmú tevékenységek ütemezésére, mint például a TV-műsorok visszanézése vagy a HD-filmek letöltése. A BBC iPlayer például kínál is ilyen ütemező eszközt. Az automatikus szoftverfrissítéseket is kikapcsolhatja, hogy a letöltés ne csúcsidőben történjen, hanem éjszaka. Ha bármilyen segítségre van szüksége a beállításhoz, forduljon műszaki támogatási csapatunkhoz.

Állítsa le az összes alkalmazást a Wi-Fi-hez csatlakoztatott eszközökön
Számos okostelefonos alkalmazás és szoftver (még a webhelyek is) adatforgalmat generál a háttérben még akkor is, amikor nincsenek használatban, vagy nincsenek a képernyőn. A fejlesztők nap mint nap új, dinamikus és innovatív alkalmazásokkal állnak elő, és ezek kipróbálása mind része az internethasználat élményének, ám az ilyen programok esetenként rendkívül nagy adatforgalmat generálnak. Ha úgy érzi, hogy túl sok adatot használ, vagy ha gyorsabban eléri az adatkorlátot, mint indokolt lenne, akkor szánjon időt arra, hogy végignézi a telefonján telepített alkalmazásokat, és megkeresi azokat, amelyek a telefon vagy az iPad készenléti állapotában is adatforgalmat generálhatnak. Ha bármilyen segítségre van szüksége a beállításhoz, forduljon műszaki támogatási csapatunkhoz.

Változtassa meg online videonézési szokásait
Általánosságban elmondható, hogy a videók lejátszása és az online vagy televíziós tartalmak internetes megtekintése nagyon nagy mennyiségű adatot fogyaszt. Manapság sok fiatalnak természetes, hogy a YouTube-on nézi kedvenc TV-műsorát még akkor is, ha földfelszíni vagy műholdas televízión is nézhetné (ahol nem kell adatforgalmi korlátozással számolni). Ha családja van, és adatforgalmi problémákat tapasztal, egyeztesse családtagjaival a YouTube-ra, a Netflix-re és a hasonló, nagy adatforgalmat generáló webhelyekre vonatkozó szabályokat.

Kísérje figyelemmel az adatfogyasztást
Valószínűleg már tudja, hogy a felhasznált adatok mennyiségét megtekintheti az ügyfélportálon, a havi lebontás képernyőjén. Ha ellenőrizni szeretné az adatfogyasztását, vagy szeretné látni az adatfelhasználás módját, ezt többféleképpen is megteheti:

Android rendszerű táblagépek és telefonok
A Google Play áruházból ingyenesen letöltheti a Data Monitor alkalmazást, amellyel ellenőrizheti az adatfelhasználást a teljes eszközre vonatkozóan és alkalmazásonkénti bontásban is. Megjelenítheti például az egyes alkalmazások (például a Facebook vagy a YouTube) által felhasznált adatok mennyiségét.

iPhone és iPad
A Data Monitor nevű alkalmazást használhatja, amely kifejezetten az Apple termékekhez készült, és az App Store-ban érhető el. Az alkalmazásban megjeleníthető az eszköz adathasználata, és részletesebb elemzés is rendelkezésre áll az egyes alkalmazások által felhasznált adatok mennyiségéről.

Laptopok vagy asztali számítógépek
Ilyen eszközökhöz a GlassWire nevű alkalmazást ajánljuk. A GlassWire egy ingyenes, nyílt forráskódú sávszélesség-figyelő program, amely Windows, Linux és Mac OSX rendszereken fut. A GlassWire nyomon követi az internet/hálózati kapcsolat használatát, és böngészőben vagy akár parancssori eszközök segítségével lehetővé teszi az erre vonatkozó adatok megtekintését.

Biztonság és helyi hálózatok
Ha aggódik az adatfogyasztása miatt, és úgy érzi, hogy a vártnál gyorsabban eléri az adatforgalmi korlátot, azt javasoljuk, hogy gondoskodjon a Wi-Fi-hálózat teljes körű védelméről. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy szomszédai vagy az elhaladó járművekben ülő utasok is rácsatlakoznak a hálózatára! A legfontosabb tanácsunk az, hogy ne használjon egyszerű vagy könnyen kitalálható jelszavakat, és semmilyen körülmények között ne használja a hálózatot jelszó nélkül.

Így megakadályozhatja, hogy a közelben lévő eszközök vagy felhasználók automatikusan, akár véletlenül is csatlakozzanak a hálózatához; ez gyakran előfordul, ha olyan helyen él, ahol nagy az átmenő forgalom.