Adatoptimalizálás és más internetes adatforgalom lekérdezése

Tények, tippek, trükkök és szakértői tanácsok az adatforgalommal kapcsolatban

Szélessávú termékeink és díjszabásaink főként a havi adatforgalomban különböznek. Úgy gondoljuk, hogy ez méltányossá teszi tarifáinkat, hiszen mindenki kiválaszthatja az internethasználatának megfelelő megoldást. Így az alkalmi felhasználók, akik jellemzően csak egyetlen eszközt használnak leginkább csak böngészés és levelezés céljából, sokkal kedvezőbb áron juthatnak szélessávú internethez, mint például egy több eszközzel rendelkező 4 fős család, vagy egy kisvállalkozás. Összegyűjtöttünk néhány fontos információt és szakértői tanácsot az adatforgalommal kapcsolatban, hogy képes legyél kihozni a maximumot a bigblu szolgáltatásaiból. Ne feledd, hogy szükség esetén akár túl is lépheted az adatforgalmi keretedet. Ezt kiegészítő adatforgalmi csomag (Data Booster) vásárlásával, illetve adott esetben, ha a jövőben rendszeresen nagyobb adatforgalomra lesz szükséged, tarifacsomag-váltással teheted meg.

A bigblu szélessávú internetszolgáltatás jellemző felhasználási módjai

Az alábbi táblázat a bigblu széles sávú internetszolgáltatás néhány tipikus felhasználási módját sorolja fel, az egyes felhasználási módozatok körülbelüli adatforgalmával együtt. Ez csak irányadó érték, mivel a pontos adatmennyiség az operációs rendszertől, a böngészőtől és a letöltésektől is függ.

TevékenységFelhasznált adatmennyiségSzint
Email200 e-mail = 70 MB (a mellékletektől függően)Alacsony
VoIP/Skypehanghívás = 0,73 MB/perc
Videohívás = 2,12 MB/perc
Alacsony
Webböngészés20 óra = 1,5 GBAlacsony
iTunes-zeneletöltés120 MB/óraKözepes
Alacsony felbontású film letöltése0,75 GB/filmKözepes
Nagy felbontású film letöltése3,5–4,5 GB/filmNagyon magas
Spotify7,25 óra = 1 GBKözepes
TV-műsor visszanézéseStandard 1 óra = 0,75 GB
HD 1 óra = 2,75 GB
Magas
SzoftverfrissítésekAkár 5 GBMagas
YouTube/Netflix/Online videó30 perc = 0,2 GBNagyon magas
iCloud/Dropbox-biztonsági mentésTárolt adatmennyiségtől függNagyon magas
HD-videó1 óra = 2 GBNagyon magas

Szakértői tippek

Számos tarifánk ingyenes, vagy kiegészítőként megvásárolható korlátlan éjszakai adatforgalmat tartalmaz. Ez kiváló lehetőség olyan nagy adatforgalmú tevékenységek ütemezésére, mint például a TV-műsorok visszanézése vagy a HD-filmek letöltése. A BBC iPlayer például kínál is ilyen ütemező eszközt. Az automatikus szoftverfrissítéseket is kikapcsolhatjuk, hogy a letöltés ne csúcsidőben történjen, hanem éjszaka. Ha bármilyen segítségre van szükséged a beállításhoz, fordulj műszaki támogatási csapatunkhoz.

Állítsd le az összes alkalmazást a Wi-Fi-hez csatlakoztatott eszközökön

Számos okostelefonos alkalmazás és szoftver (még a webhelyek is) adatforgalmat generál a háttérben még akkor is, amikor nincsenek használatban, vagy nincsenek a képernyőn. A fejlesztők nap mint nap új, dinamikus és innovatív alkalmazásokkal állnak elő, és ezek kipróbálása mind része az internethasználat élményének, ám az ilyen programok esetenként rendkívül nagy adatforgalmat generálnak. Ha úgy érzed, hogy túl sok adatot használsz, vagy ha gyorsabban eléred az adatkorlátot, mint indokolt lenne, akkor szánj időt arra, hogy végignézed a telefonodon telepített alkalmazásokat, és megkeresed azokat, amelyek a telefon vagy az iPad készenléti állapotában is adatforgalmat generálhatnak. Ha bármilyen segítségre van szükséged a beállításhoz, fordulj műszaki támogatási csapatunkhoz.

Változtasd meg online videonézési szokásaidat

Általánosságban elmondható, hogy a videók lejátszása és az online vagy televíziós tartalmak internetes megtekintése nagyon nagy mennyiségű adatot fogyaszt. Manapság sok fiatalnak természetes, hogy a YouTube-on nézi kedvenc TV-műsorát még akkor is, ha földfelszíni vagy műholdas televízión is nézhetné (ahol nem kell adatforgalmi korlátozással számolni). Ha a családban előfordulhat ez a jelenség, és adatforgalmi problémákat tapasztalsz, beszéld meg családtagjaiddal a YouTube-ra, a Netflix-re és a hasonló, nagy adatforgalmat generáló webhelyekre vonatkozó szabályokat.

Kísérd figyelemmel az adatfogyasztást

A felhasznált adatok mennyiségét folyamatosan nyomon követheted az ügyfélportálon, a havi lebontás képernyőn. Ha ellenőrizni szeretnéd az adatforgalmat, vagy látni szeretnéd az adatfelhasználás módját, ezt többféleképpen is megteheted:

Android rendszerű táblagépek és telefonok
A Google Play áruházból ingyenesen letöltheted a Data Monitor alkalmazást, amellyel ellenőrizheted az adatfelhasználást a teljes eszközre vonatkozóan, és alkalmazásonkénti bontásban is. Megjelenítheted például az egyes alkalmazások (például a Facebook vagy a YouTube) által felhasznált adatok mennyiségét.

iPhone és iPad
Használd a Data Monitor nevű alkalmazást, amely kifejezetten az Apple termékekhez készült, és az App Store-ban érhető el. Az alkalmazásban megjeleníthető az eszköz adathasználata, és részletesebb elemzés is rendelkezésre áll az egyes alkalmazások által felhasznált adatok mennyiségéről.

Laptopok vagy asztali számítógépek
A számítógépekhez a GlassWire nevű alkalmazást ajánljuk. A GlassWire egy ingyenes, nyílt forráskódú sávszélesség-figyelő program, amely Windows, Linux és Mac OSX rendszereken fut. A GlassWire nyomon követi az internet/hálózati kapcsolat használatot, és böngészőben vagy akár parancssori eszközök segítségével lehetővé teszi az erre vonatkozó adatok megtekintését.

Biztonság és helyi hálózatok
Ha aggódsz az adatfogyasztásod miatt, és úgy érzekeled, hogy a vártnál hamarabb éred el az adatforgalmi korlátodat, azt javasoljuk, hogy gondoskodj a Wi-Fi-hálózat teljes körű védelméről. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy szomszédok, vagy az elhaladó járművekben ülő utasok is rácsatlakoznak a hálózatra! A legfontosabb tanácsunk az, hogy ne használj egyszerű vagy könnyen kitalálható jelszavakat, és semmilyen körülmények között ne használd a hálózatot jelszó nélkül.

Így megakadályozhatod, hogy a közelben lévő eszközök vagy felhasználók automatikusan, akár véletlenül is csatlakozzanak a hálózathoz; ez gyakran előfordulhat, ha olyan helyen élsz, ahol nagy az átmenő forgalom.