Hogyan működik a műholdas internet, és ez kinek lehet előnyös?

11 szeptember 2020

A műholdas szélessáv az internethez való csatlakozás módját kínálja azok számára, akik nem tudnak hagyományos vezetékes szélessávú kapcsolathoz csatlakozni. Ha nem érhető el szélessávú infrastruktúra, vagy nagyon lassú a kapcsolat, akkor a műholdas szélessávú szolgáltatás segíthet.

Ahhoz, hogy megértsük, hogyan működik a műholdas szélessáv, gondoljuk végig a hagyományos internetkapcsolatok működését.

Amikor felcsatlakozunk az internetre egy szabványos internetkapcsolaton keresztül, akkor valószínűleg vezeték nélkül csatlakoztatjuk eszközeinket, mondjuk egy laptopot az „otthoni központhoz”. Ez általában egy modem és egy router együttesen, amely a ház kábeléhez csatlakozik. A kábel a házunktól a csomópontig vezet. Ezt az adatcserét ezután optikai szálakon keresztül összekapcsolják az adatszerverek hálózatával, amelyet „Internetnek” hívunk. Ezt az alábbi animáció is jól demonstrálja.

A műholdas szélessávú szolgáltatással vezeték nélkül is csatlakoztathatjuk készülékeinket egy kombinált modemhez és routerhez. Ugyanazt az internetet érjük el ezzel a megoldással is. De ennek az útnak a középső része eltér.

Ahelyett, hogy csatlakozna a központhoz, a házból érkező kábel a házon vagy annak közelében elhelyezett parabolaantennához csatlakozik. A parabolaantenna információt küld és fogad egy, az űrben lévő műholdról, amely visszasugározza azt a földi állomásra. A földi állomás optikai szálon keresztül csatlakozik ugyanahhoz az adatszerverek hálózatához: az internethez. Az alábbi animáció bemutatja a műholdas szélessáv működését.

Tehát, a műholdas internet használata nagyon hasonlít az internet bármilyen más módon történő használatához, annyi csupán a különbség, hogy az információ az űrben járt, és onnan érkezik vissza, hogy elérjen hozzánk.

 

Miből áll a műholdas szélessávú rendszer?

A műholdon keresztüli internet hozzáférést a következő elemek teszik lehetővé:

A tányér. Ezt a házára vagy annak közelében telepítik, és megfelelően kell elhelyezni ahhoz, hogy jelet továbbíthasson és fogadhasson a műholdon keresztül. A tányér funkciója az, hogy koncentrálja a jelet és a műholdvevő fejre összpontosítsa.

A fej a műhold karján helyezkedik el, és ez annak a rendszernek a része, amely csatlakozik ahhoz a kábelhez, ami a jelet a házába viszi. Olyan, mint egy rádió, amely egyszerre továbbít és fogad jelet a műholdra és a műholdról.

A műhold. Egészen pontosan geostacionárius műholdakra támaszkodunk. Ezek az Egyenlítő felett helyezkednek el, és egyenletes sebességgel haladnak, ami azt jelenti, hogy lépést tartanak a föld forgásával. Ez azt jelenti, hogy bár több mint 35 000 kilométerre vannak, és 3,07 kilométer / másodperces sebességgel haladnak, a földi helyzetünkhöz képest mozdulatlanok.

Emiatt a tányért és a fejet csak egyszer kell megfelelően elhelyezni, hogy a műhold felé mutassanak. Az Egyenlítőn való elhelyezkedés azt jelenti, hogy Európában, ahol a bigblu működik, a tányérok dél felé néznek.

A koaxiális kábel egy szabványos berendezés, amely összeköti a fejet a ház modemjével és routerével.

A modem és a router. Ez nagyjából megegyezik a hagyományos szélessávú kapcsolat szükségletével. A bigblu-nál egyetlen berendezést szállítunk, az úgynevezett SB2+ eszközt.

A földi állomás a központ funkcióját tölti be, és jeleket küld és fogad a műholdról az internetre és az internetről.

 

A műholdas szélessáv ugyanolyan jó, mint a hagyományos szélessáv?

A műholdas szélessávú internet nem képes versenyezni a szupergyors száloptika sebességével és latenciájával, de van egy nagyon fontos előnye: mindenhol elérhető.

Miel nem kell a területen elérhető infrastruktúrára támaszkodni, gyakorlatilag bárhol kapcsolódhatunk, a tó melletti eldugott kabintól kezdve a hegy tetején található túramenedékig.

A műholdas szélessávú internet segítségével tisztességes internetkapcsolatot érhetünk el, függetlenül attól, hol lakunk, hol dolgozunk, vagy hol nyaralunk.

Ha jelenleg lassú a szélessávú kapcsolata, akkor valószínűleg csak egy számjegyű sebességet ér el. De az is lehet, hogy egyáltalán nem tud kapcsolódni. Ilyen körülmények között a műholdas szélessáv jobb megoldás lehet, mint a hagyományos szélessáv.

Európa leggyorsabb műholdas szélessávjával a bigblu akár 50 Mbps sebességet is kínál. Ha összehasonlítjuk ezt a leggyorsabb „ultragyors” száloptikai szélessávú, 350 Mbps sebességgel, akkor a műholdas szélessáv valóban lassabb.

De ez a szintű sebesség még csak kevesek számára érhető el, és a műholdas szélessáv folyamatos fejlődésével lehetséges, hogy a szupergyors műholdas szélessáv hamarabb elérhetővé válhat az Ön számára, mint az ultragyors száloptika.

Tehát, ha a sebességről van szó, akkor a döntése, hogy a műholdas szélessáv megfelelő választás lehet-e attól is függ, hogy mi érhető el most, és milyen sebességre van szüksége.

A műholdas szélessáv a latenciában is különbözik a hagyományos szélessávtól. Ez az iparági kifejezés arra a késleltetésre, amelyet korábban akkor tapasztalhattunk, amikor egy videó elindítása eltartott egy ideig. Ez a probléma minden típusú internetkapcsoltnál előfordulhat, de a műholdas szélessávú kapcsolatoknál a hosszabb út miatt hosszabb ideig tart.

A műholdas szélessávú kapcsolat késleltetése átlagosan mindössze 0,6 másodperc. Ez nagyon rövid idő, amely nem jelent legtöbbször problémát az internet használata során, és a legtöbb felhasználó észre sem veszi. De a lelkes online játékosok számára ez (virtuális) élet és halál kérdése lehet, ezért a műholdas szélessávú internet nem biztos, hogy nekik való.

Minden attól függ, mihez kell nekünk az internet, és mi áll a rendelkezésünkre. A legtöbb felhasználásra a műholdas internet ideális megoldást kínál azok számára, akik a vezetékes internet-kapcsolaton kívül esnek vagy dolgoznak.