SZABADSÁGOT AZ ÚTVÁLASZTÓNAK! HASZNOS TIPPEK A WI-FI-KAPCSOLAT JAVÍTÁSÁHOZ

10 augusztus 2018

Ideje, hogy szabadjára engedje a routerét. Elismerjük, hogy az útválasztó lakberendezési tárgyként nem a legesztétikusabb, de ha eldugva tartjuk, mint az ágy alá gyömöszölt kedvenc házi papucsunkat, azzal csak ártunk a Wi-Fi-minőségének.

Ne késlekedjünk hát: elő a routerrel, hadd zúgjanak a Wi-Fi hullámai ott is, ahol eddig csak csordogált a net. Akárcsak az énekesmadár, az útválasztó sem érzi jól magát ketrecbe zárva: nyitott terekre vágyik, távol a falaktól és más akadályoktól. Éreztesse vele, hogy igazi tagja a családnak, és nem csak egy távoli, kétes hírű unokatestvér, akit szégyellni kell!

Lehetőleg minél közelebb tegye ahhoz a helyhez, ahol a legtöbbször fogják használni a bigblu szélessávú szolgáltatását. Ha a kérdéses helyen nincs megfelelő sima felület, ne hozzon kompromisszumot: vásároljon egy megfelelő bútordarabot, vagy rögzítőkerettel szerelje fel az eszközt a legközelebbi alkalmas felületre. Akárcsak a napelemeknél, az elhelyezkedés itt is döntő jelentőséggel bír.

Ha az útválasztón antennák is vannak, ügyeljen arra, hogy függőlegesen álljanak. A megszállott hegymászókhoz hasonlóan az útválasztóra is igaz: minél magasabban van, annál jobban érzi magát. És akárcsak a hegyekben, mivel a legszebb kilátás onnan nyílik, ahonnan mindenre rálátni: a jó lefedettség érdekében fontos a központi elhelyezkedés.

Tisztában vagyok vele, hogy néha korlátozottak a lehetőségek (például a telefonaljzat elhelyezkedése miatt, hacsak nem a bigblu fix vezeték nélküli szolgáltatását használja) attól függően, hogy az internetes kapcsolat hol lép be az otthonába és csatlakozik a modemhez. Ilyen problémák esetén érdemes beszerezni néhány hosszabb Ethernet-kábelt, és esetleg néhány kábelrögzítőt, amelyekkel a kábel szépen elvezethető a falon.

Összefoglalva tehát: a bigblu szélessávú szolgáltatásából úgy hozhatja ki a legkevesebb erőfeszítéssel a legtöbbet, ha az útválasztót: nem rejti el, szabadjára engedi, családtagként kezeli, napelemhez hasonlóan helyezi el, függőleges antennákkal használja, és magas és központi helyre teszi.