Hogyan Állítsuk Be És Oldjuk Fel A Szülői Felügyeletet

12 július 2020

Valószínű, hogy a gyermekei a szokásosnál több időt töltenek el az interneten, ezért összeállítottunk egy listát, azokról a módszerekről, amelyekkel ellenőrizheti azokat a tartalmakat, amelyek elérnek. Remélhetőleg, ezek lehetővé teszik, hogy Ön arra koncentráljon, amire szükséges, anélkül, hogy gyakran kelljen ellenőrizni, hogy mit csinálnak.

Az Internet Matters  egy jó kezdet. Ez a non-profit szervezet elkötelezett abban, hogy segítsék a szülőket és gondviselőket, hogy a gyermekek biztonságban legyenek az interneten, és még az Egyesült Királyság Digitális, Kulturális, Média és Sport Minisztériuma is őket ajánlja. Tippek és tanácsok széles skáláját biztosítják, de kezdetnek ajánljuk  E-biztonsági ellenőrzőlistájukat, melyek segítségével biztonságosan állíthatja be a gyermekek által használt eszközöket.

Mind a Windows, mind a Mac rendelkezik beépített szülői felügyelettel, ami lehetővé teszi, hogy a gyermekek számára külön fiókokat állítson be, amelyeket az Ön saját fiókjáról kezelhet.

A Windows 10-ben lehet blokkolni a nem megfelelő tartalmakat és limitálni a képernyő előtt töltött időt és a korhatárt is. A Microsoft.com-on láthatja, hogy pontosan hogyan kell ezeket a paramétereket beállítani és szerkeszteni.

Ha Ön Mac felhasználó, akkor Ön nagyon hasonló módon kezelheti a képernyő előtt töltött időt, az alkalmazásokat és a tartalmakat. Mindezek a rendszerbeállításokon belül kezelhetők. Itt található egy információ dús,  praktikus útmutatóazok számára, akik az OS legújabb vagy akár régebbi verzióját használják.

Amikor további szülői felügyeletre kerül a sor, sok eszköz érhető el (ingyenesek és fizetősek is). Az alábbiakban a legnépszerűbb eszközök közül sorolunk fel néhányat, de sok- sok más is létezik. Ha konkrét elvárásai vannak, akkor egy gyors keresés az interneten az Ön igényeinek megfelelő megoldást tud kínálni.

  1. Qustodio
    Ezt az eszközt úgy tervezték, hogy könnyen felügyelhesse gyermekeit az interneten. Ez egy olyan alkalmazás, amelyet ha gyermeke eszközeire telepít, akkor megtekintheti, hogy mit használnak, miközben azt is szűri, hogy a gyermekek mit láthatnak, és mit csinálhatnak az interneten.
  2. Kaspersky Safe Kids
    Ez a kis költséggel járó választás lehetőséget ad az Ön számára, hogy blokkolja a káros tartalmakat, limitálja a képernyő előtt töltött időt, és az internetes fórumon pedig szakértői tippeket és tanácsokat nyújt.
  3. Kidlogger
    Ez az ingyenes eszköz lehetőséget ad arra, hogy láthassa, hogy mit csináltak a gyermekei az okos telefonon vagy a tableten, ideértve azt is, hogy mennyi időt töltöttek el az eszközön és milyen alkalmazásokat használtak.

Ahhoz túl sok eszköz létezik, hogy itt felsoroljuk valamennyit, de reméljük, hogy ez egy jó kiindulási pont néhány elérhető opció megértéséhez, amelyek segítenek Önnek abban, hogy a gyermekek biztonságban legyenek az interneten.