A GOOGLE FIGYEL! ÍGY AKADÁLYOZHATJA MEG, HOGY AZ ÓRIÁSCÉG MINDEN LÉPÉSÉT KÖVESSE

15 augusztus 2018

„A Google figyel!” „Á, dehogy.” „De bizony.” „Kizárt, mert kikapcsoltam a helyelőzményeket.” „Hidd el, hogy így is figyel, és már jó régóta teszi.”

Ebben a hónapban a bigblu már felhívta a figyelmet a könnyen kitalálható és feltörhető jelszavakkal kapcsolatos kockázatokra, most pedig azzal fogunk foglalkozni, mit tud rólunk a Google, és mit tehetünk ellene.

Ha most hall először a témáról, és még arra sem vette soha a fáradságot, hogy kikapcsolja a Helyelőzményeket a Google-fiókjában vagy a telefonja adatvédelmi beállításaiban, akkor olvasson tovább, hogy megtudja, miért érdemes komolyan venni ezeket a kockázatokat. Ha pedig kikapcsolta a Helyelőzményeket, akkor tudnia kell: a héten egy jelentés arról számolt be, hogy a kikapcsolás önmagában nem sokat ér.

A döntés során figyelembe kell vennie saját adatvédelmi aggályait, de a helyszolgáltatások által kínált kényelmet is

Még ha ki is kapcsolta a Helyelőzményeket, a Google helyszolgáltatásai többek között a Wi-Fi-használat, a GPS, a Bluetooth és a mobilhálózati adótornyok alapján képesek kitalálni, hol tartózkodik éppen. Ezen információk kombinálása rendkívül pontos képet ad a tartózkodási helyéről még akkor is, ha nem használ olyan szolgáltatásokat, mint a Google Térkép.

A Helyelőzmények ki- és bekapcsolt állapotától függetlenül a Google a Térkép alkalmazás megnyitásakor mindig meghatározza a felhasználó tartózkodási helyét. A Google emellett a kereséseket is nagy pontosságú helybélyegzővel látja el, és elmenti ezeket a Google-fiókjába. Ha Android-telefonja van, a készülékre beérkező időjárás-jelentési frissítések is meghatározzák a körülbelüli tartózkodási helyét.

A Helyelőzmények előnyei
Az internetes szolgáltatások túlnyomó többségéhez hasonlóan itt is fontos, hogy az adatvédelemmel kapcsolatos aggályait egyensúlyba hozza a helymeghatározó szolgáltatások által kínált kényelemmel. A helyelőzmények bekapcsolásának számos előnye van, többek között:

 • A Google virtuális asszisztense (Google Asszisztens) a tartózkodási hely és a környék forgalma alapján tesz javaslatot arra, hogy mikor érdemes elindulni egy találkozóra.
 • A Google relevánsabb keresési eredményeket jelenít meg, valamint pontos időjárási adatokat szolgáltat a hely alapján.
 • Ha elveszíti a telefonját, az Android eszközkezelője vagy az Apple Find My iPhone-alkalmazás távolról képes megtalálni, zárolni és törölni az eszközt.
 • A Google Térkép megjegyzi a korábbi kereséseket, és utazási javaslatokat ad a keresések és az Ön tartózkodási helye alapján.

Ha szeretné jobban megismerni a Google helyszolgáltatásainak működését, kattintson erre a hivatkozásra a telefonján vagy a számítógépén, jelentkezzen be a fiókjába, és tekintse meg a tevékenységéről tárolt adatokat.

Most, hogy már világosabban látja, mit tud a Google a felhasználók tartózkodási helyéről, és úgy döntött, hogy a magánélet védelme fontosabb a kényelemnél, az alábbi lépésekkel könnyedén megszabadulhat a megfigyeléstől.

Így kérheti a Google-t, hogy ne kövesse tovább (minden eszközre vonatkozik)

 • Indítsa el a webböngészőt, és nyissa meg a myactivity.google.com oldalt.
 • Jelentkezzen be Google-fiókjába, ha még nem tette meg.
 • A bal felső sarokban lévő menüben válassza a „Tevékenységvezérlők” elemet.
 • Kapcsolja ki az „Internetes és alkalmazástevékenységek” és a „Helyelőzmények” beállításokat.

Ez megakadályozza a pontos helyjelölők tárolását a Google-fiókjában. A Google figyelmezteti Önt, hogy bizonyos szolgáltatásai nem fognak megfelelően működni, ha ezek a beállítások ki vannak kapcsolva. Ilyen esetben számolnia kell azzal, hogy a Google Asszisztens és a Google Home intelligens hangszóró elveszítik funkcióik nagy részét.

iPhone és Google Térkép használata esetén

Állítsa be úgy a helymeghatározást, hogy csak az alkalmazás használata közben működjenek („Használatkor”): ez megakadályozza, hogy az alkalmazás akkor is hozzáférjen a helyadatokhoz, amikor nem fut. A beállításhoz lépjen a Beállítások – Adatvédelem – Helymeghatározás részre, majd válassza ki a Google Maps alkalmazást.

A helyszolgáltatásokat szinte teljesen kikapcsolhatja a Beállítások – Adatvédelem – Helymeghatározás menüpontban. A Google Térkép és az Apple Maps továbbra is működni fognak, de nem tudják megállapítani az aktuális tartózkodási helyet, és útvonalat sem tudnak ajánlani.

Androidos telefon használata esetén

A beállításokban kattintson a „Biztonság és hely” elemre. Görgessen le az „Adatvédelem” részig. Koppintson a „Hely” elemre. A telefonon teljesen kikapcsolhatja a helyszolgáltatásokat.

Az „Alkalmazásszintű engedélyek” segítségével az egyes alkalmazások hozzáférését kapcsolhatja ki. Itt nincs olyan beállítás, mint az iPhone „Használatkor” opciója. Nem kapcsolhatja ki a Google Play szolgáltatást, amely más alkalmazások számára átadja az Ön tartózkodási helyét, ha bekapcsolva hagyja ezt a funkciót.

Így kérheti a Google-t, hogy felejtse el a korábbi követési adatokat (minden eszközre vonatkozik)

 • A myactivity.google.com oldalon keressen egy olyan bejegyzést, amelyen helymeghatározó ikon látható a „Részletek” szó mellett;
 • Kattintson a „Részletek” elemre, akkor felbukkan egy hivatkozást tartalmazó ablak, amelyen néha „Az Ön jelenlegi helyéről” felirat látható.
 • Kattintson erre a hivatkozásra a Google Térkép megnyitásához, ahol megjelennek a helyelőzmények.
 • Törölje az elemet a felbukkanó ablakból úgy, hogy rákattint a három pontot ábrázoló navigációs ikonra, majd a „Törlés” lehetőséget választja.

Néhány elem váratlan helyeken bukkanhat fel, például a témanevek, a google.hu, a Keresés vagy a Térkép csoportjában. Ezeket az elemeket egyenként kell törölni. Egy adott dátumtartomány vagy szolgáltatás összes elemét is törölheti, de ezzel nem csupán a helyjelölők lesznek eltávolítva.

És ha ezután bárki arra figyelmezteti, hogy „A Google figyel!”, magabiztosan válaszolhatja: „Teljesen kizárt!”